Instrument bra för hjärnan

Att lära sig ett instrument är inte bara kul och kreativt. Det är även väldigt bra för hjärnan. Personer som har spelat instrument under sina liv har nämligen en snabbare reaktionshastighet.

Vi har för ett tag sedan skrivit om att man bör uppmuntra folk att spela musik och lära sig instrument för att hålla musiken levande.

”Men att börja spela ett instrument är helt klart ett sätt att testa sin musikaliska ådra. Förutom att det är roligt att kunna spela själv så övar man dessutom upp sitt gehör och sin förmåga till att vara kreativ.” Läs mer.

Snabbare hjärna

Som det står i citatet och vår tidigare artikel kan ens förmåga att vara kreativ bli ännu bättre när man lär sig ett instrument. Men det är inte den enda positiva effekten man kan se hos den som börjar spela ett instrument. I en artikel i Metro kan man läsa att hjärnans reaktionshastighet blir snabbare hos de människor som lär sig att spela ett instrument någon gång i livet.

Effekterna sitter kvar länge

De äldre människor som någon gång under sina liv spelat ett instrument i minst fyra år reagerar nämligen på tal en millisekund snabbare än de som aldrig spelat ett instrument. En millisekund låter väldigt lite men det kan göra en stor skillnad för talförståelsen hos gamla människor. De personer som inte rört ett instrument på 40 år visar även de en snabbare reaktionsförmåga. Den som för många år sedan har slutat spela kan alltså räkna med att ens spelande förr i tiden gör nytta nu. Experter säger att synapserna i hjärnan söker nya vägar när man anstränger sig för att lära sig ett instrument och det är oerhört bra för hjärnan.

109957-man-playing-a-guitar