Levande musik i folkhemmen

Den traditionella folkmusiken är den som man förr förknippade med landsbygden, fioler och dragspel. Sanningen är att många förknippar ordet folkmusik med just detta även än idag.  Folkmusiken lever inte under parollen att vara mer levande än någonsin men delar av den traditionella folkmusiken kommer troligtvis alltid att finnas kvar, om så i andra konstellationer mot vad vi tidigare har sett.  Idag är det istället andra som menar att folkmusik inte behöver vara de klassiska melodierna utan även kan innebära den moderna musik som motsvarar dåtidens folkmusik. Egentligen är det dock ingen idé att fastna kring diskussioner kring genrer och vilken typ av musik som borde delas in i vilket fack. Musiken som uppskattas kommer alltid att kunna leva vidare, oavsett av vilka musikaliska grunder den är byggd på. Ett sätt att hålla den musiken som man tycker om levande, är att uppmuntra att den spelas i olika sammanhang. Det finns många olika sätt att hålla musiken levande:

  • Boka ett coverband till festen eller bröllopet. Går man samman för betalning är detta ett perfekt sätt att få dansa till livmusik, vilket annars inte händer så ofta. Idag är det dessutom betydligt enklare att boka ett coverband eftersom att de flesta har egna siter på nätet där man kan boka men även lyssna på klipp från tidigare spelningar.
  • Börja spela ett instrument. Man behöver inte vara musikalisk för att tycka om musik. Men att börja spela ett instrument är helt klart ett sätt att testa sin musikaliska ådra. Förutom att det är roligt att kunna spela själv så övar man dessutom upp sitt gehör och sin förmåga till att vara kreativ.